Wereldmuziekconcert Nadara

donderdag 7 juni 2018 - 20:000


Iedere 2e donderdag van de maand wordt er in Puck’s Café een concert gehouden met het accent op wereldmuziek. 7 Juni 2018 geeft Nadara act de présence. Dit orkest behoort tot de top van zigeunerorkesten uit Hongarije en Roemenië en moet je echt gezien hebben als je van wereldmuziek houdt.

Dit orkest behoort tot de top van zigeunerorkesten uit Hongarije en Roemenië. Het repertoire bevat oorspronkelijke zigeunermelodieën en natuurlijk ook de muziek van de naburige volkeren. Dit is geheel in de traditie van de Roma-muziek: de invloeden van Hongaarse muziek, klezmer, Oriëntaalse muziek uit Griekenland en het Zwarte Zee-gebied worden door Alexandra Beaujard gearrangeerd tot pittige dansmuziek, waar geen mens stil bij blijft zitten.

Een voorbeeld van Oriëntaalse Mahala-muziek is o.a. Het nummer Tchikie Tchikie. Dit lied is bekend vanuit de kroegen en de bruiloften in de arme wijken van Boekarest. In Nederland herkent het cinema-publiek dit als de soundtracks van de zigeunerfilms Gadjo Dilo, Transsylvania en Liberté (regisseur Toni Gatliff Fr).

Nadara kan niet zonder een danseres. In Arnhem zal de fréle 18-jarige Lavinia Mezei het publiek en Nadara verder opzwepen met haar originele zigeunerdans. Dit belooft wat in deze tour!!

Alexandra die vanaf haar 18e jaar zong en accordeon speelde, besloot rond haar twintigste haar roots achterna te reizen. Met haar broer, haar moeder en haar voormalige echtgenoot plus 5 muilezels trok zij vanuit Frankrijk naar Italië. Het is het zigeunerbloed dat door haar aderen stroomt en waarvan ze als kind niet begreep waar het vandaan kwam: die onrust. Alexandra: ”Toen al, was ik niet weg te slaan bij de zigeunerfamilies. Ieder jaar kwamen deze voor het Gypsy-festival naar de Franse regio waar ik opgroeide. De moeder van mijn moeder was nomade, dus dat verklaart mogelijk mijn reizigersbloed. Later ontdekte ik dat de Joodse moeder van mijn opa ook een zigeunerachtergrond had en toen viel alles op zijn plek.” In Italië trof zij een reizende familie uit Finland; samen trokken zij verder naar Roemenië. In centraal Roemenië, het Hongaars sprekende deel: Transsylvanië, stuitte haar karavaan op het plaatselijke bruiloftsorkest. Dit authentieke Roma orkest was juist onderweg naar een groot feest. Als een een waargebeurd zwaan-kleef-aan sprookje arriveerde de stoet met zo’n 50 mensen en 19 paarden en muilezels in het dorp Szászcsávás.

Muzikanten
Petrisor Ciurar — saxofoon
Mircea “Romano” Ötvos — gitaar, percussie
Tibor Gondos — contrabas
Ferenc “Tocila” Iambor — viool ( primás )
Alexandra Beaujard — accordeon, dans, zang

Meer informatie: Aart Hop muziekscout Oost Europa http://www.tanchaz.nl
http://www.hopart-music.nl hopaart@gmail.com 0031 (0)6 27 020 007
Fotograaf: Sander Eggen

Tijd: 20.00 uur
Prijs: € 10,-
Er kan niet gereserveerd worden
Wees op tijd want vol = vol.