De cursus van 2019 zit helemaal vol! Inschrijven is niet meer mogelijk. 

Voor wie?
De Cursus Toneelschrijven is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar. Het is een begincursus, dus ervaring met toneelschrijven is niet nodig. Ervaring met het schrijven van verhalen is wel vereist. Ervaring met toneelspelen is niet noodzakelijk, maar wel handig. Je hoeft in de cursus niet zelf te spelen.

Docent Patrick Feijen
Patrick studeerde cultuurfilosofie en film- & opvoeringskunsten aan de Universiteit van Nijmegen en vulde dat later aan met van alles en nog wat, waaronder een opleiding scenarioschrijven voor film & tv. Als theatermaker & dramaturg heeft hij een voorliefde voor visueel theater op de grens van beeld & tekst. Hij werkte met o.a. Vis á Vis, The Lunatics, Odd Enjinears en Waterlanders. Daarnaast schreef hij voor verschillende theatergroepen. Patrick is docent dramaturgie van de opleiding Theatermaker van Huis van Puck.

Inhoud
De Cursus Toneelschrijven richt zich op de basisbeginselen in het schrijven van toneel. De focus ligt op het ontdekken van de instrumenten.

Welke keuzes maak je voor de verhaallijn?
Hoe maak je personages geloofwaardig?
Hoe breng je vaart in een tekst?
Wat betekent het om ‘speelbaar’ te schrijven?
Hoe zorg je ervoor dat een verhaal ook daadwerkelijk toneeltekst wordt?

Iedere les behandelt een duidelijk afgebakend onderwerp, waaraan steeds een huiswerkopdracht zit gekoppeld. Iedere les bespreken we het huiswerk van de vorige keer. We beginnen met bespreking van een aantal teksten aan de hand van de thuiswerkopdracht die in de vorige les is uitgedeeld. Maximaal 4 teksten per les worden besproken, anders neemt dat teveel lestijd in beslag. Dat betekent dat alle cursisten om de les aan de beurt komen in de tekstbespreking. Het tweede deel van de les gaat in op het nieuwe lesonderwerp. Daar zijn altijd kleine schrijfopdrachten in de les aan gekoppeld. De nieuwe lesstof wordt zoveel mogelijk op papier gezet en uitgedeeld. Aan het einde van de les wordt de thuiswerkopdracht voor de volgende keer uitgedeeld. De les erop beginnen we eerst weer met bespreking van het thuiswerk. Enz.

Onderstaand lesoverzicht van de Cursus Toneelschrijven schetst globaal wat er een onderwerpen aan bod komt. Het wisselt altijd wel een beetje, afhankelijk van de behoefte in de groep.

Lessen
Les 1: dialoog uit inspiratie
Kennismaking met elkaar, kleine dialoogjes schrijven op basis van korte opdrachtjes. Ontdekken: hoe het is om mensen te laten ‘kletsen’ op papier. Wat kan allemaal wel en wat kan allemaal niet?

Les 2: Richting in een gesprek
Ontdekken dat personen nooit ‘zomaar’ met elkaar praten, maar altijd een reden hebben. Personen willen altijd iets van elkaar. De woorden hebben een richting. Alles draait om de innerlijke worsteling.

Les 3: De start van drama: de ‘dramatische kus’
Dialoog heeft altijd een noodzakelijk startpunt nodig. Er is een moment waarop de emmer overloopt en iemand in actie komt. Dat moet je weten van je personage, anders dobbert dialoog ankerloos rond.

Les 4: Protagonist & antagonist
Na het startpunt van dialoog, komt het er op aan de dialoog lopend te houden. Mensen – ook op papier – hebben altijd de neiging zich ‘eruit te draaien’. Het is de uitdaging iemand in de problemen te houden.

Les 5: Samenwerken & tegenwerken
Een les over dynamiek in tekst. Hoe hou je dialoog beweeglijk? Door mensen het met elkaar eens te laten zijn en het met elkaar oneens te laten zijn. En dat in een mooie ‘balans’.

Les 6: Via-de-band-spelen
Eerste les spanningopbouw. Wie schrijft weet het: je kunt niet continu van alles laten gebeuren. Er zijn momenten van rust en van stroomversnelling. De kunst is ook juist niet uit te spreken wat bedoeld wordt. Schrijven via een omweg. Is voor de speler ook veel leuker om te spelen.

Les 7: de 5 V’s
Tweede les spanningopbouw. Schrijven is ook bewust spelen met wat je publiek wel en (nog) niet verteld. Hoe zorg je ervoor dat publiek geboeid blijft? Door bewust je verhaal kaarten uit te spelen. Deze les gaat over bewust ‘doseren’ van verhaal in je dialogen.

Les 8: close-reading
In deze afsluitende les bespreken we ieders huiswerk nog éénmaal heel geconcentreerd. Vanzelf komen dan nog wel onderwerpjes bovendrijven waarmee we ter plekke wat kunnen.

Meer info
Aantal lessen: 8
Data: 13 en 27 maart, 10 en 24 april, 15 en 29 mei, 12 en 26 juni 2019
Prijs: € 199,50
Tijd: 19:30-22.00u. (2,5 uur)
Max. aantal cursisten: 8 (minimaal 7 deelnemers)
Zwaarte van de cursus: gemiddeld 1 dagdeel per week